О нама

Установа Културни центар „Брана Црнчевић“ , основана је 1985. године одлуком СО Рума, у циљу задовољавања културних потреба житеља града и општине Рума. Зграда Културног центра изграђена је средствима самодоприноса грађана и свечано је отворена поводом прославе тадашњег Дана града, 27. октобра 1985. године. У савременом и модерном објекту, који има велике просторне и техничке могућности површине 3.600 квадратних метара, постоје следећи технички ресурси:

  • Велика дворана: капацитета 700 седишта, сцена површине 400 квадратних метара са 20 цугова, светлосним парком од 30 киловата, суфитима, кружном сценом и рупом за оркестар;
  • Мала дворана капацитета 262 седишта;
  • Конференцијска сала капацитета 80 седишта;
  • Велики хол капацитета 120 седишта, плус 300 за стајање;
  • КЦ Клуб капацитета 150 – 200 стајање.

 

Основна делатност Културног центра „Брана Црнчевић“ је усмерена на реализацију следећих програма: позоришни, филмски, музички и ликовни програм. Када је реч о позоришном програму, током календарске године румска публика буде у прилици да погледа, понекад и премијерно, остварења која се налазе на репертоару наших реномираних позоришних кућа као што су Народно позориште, Југодсловенско драмско позориште, Атеље 212, Звездара театар, Београдско драмско позориште, Српско народно позориште и друге. Упркос дубокој кризи у којој се налази приказивачка делатност, у румској установи културе се одржавају редовне биоскопске пројекције, као и пројекције филмова у 2Д и 3Д технологији.

Завршен је процес дигитализације биоскопа и најсавременија дигитална опрема инсталирана је Културном центру “Брана Црнчевић”. Сада су сви љубитељи филмске уметности у прилици да прате најквалитетније и најпопуларније филмске наслове у врхунској пројекцији. Нови ласерски пројектор, тренутно је апсолутни технолошки хит и стандард за опремање биоскопа у свету, а до сада су само још три биоскопа у Србији опремљена овом савременом технологијом за филмске пројекције.

Биоскопске пројекције се одржавају у Малој дворани. Велика дворана је простор у коме се поред позоришних представа организују и концерти различитих музичких праваца, оперске и балетске представе. Галеријски простор је смештен у Велики хол установе, а то је уједно и простор у коме се одржава особен музички програм под називом „Чај у осам“ који има за циљ популаризацију и афирмацију понајпре класичне музике, али и џеза, евергрина и тзв. world музике. Поред наведених програма Културни центар реализује и читав низ активности у сарадњи, суорганизацији и техничкој реализацији са другим установама културе, појединцима и осталим представницима јавног и културног живота са територије града, општине, покрајине, републике.

Културни центар реализује и програме међународне културне сарадње, међу којима се посебно истиче организација и реализација познатих музичких фестивала: Фестивал музичких друштава Војводине и Фестивал тамбурашких оркестара Војводине, који представљају сам врх аматерског музичког стваралаштва, затим пружа техничку реализацију позоришног фестивала „Арт Трема фест“ у сарадњи са румским Градским позориштем. Наша установа је и суорганизатор Међународног фестивала једноминутног филма „Mister Vorky“. Фестивал се одржава у знак сећања на чувеног холивудског филмског теоретичара, режисера и професора Славка Воркапића, рођеног недалеко од Руме у сремском селу Добринци, а организује га румски Независни филмски центар Ворки тим. Културни центар „Брана Црнчевић“ своје просторије уступа бесплатно врхунским аматерским друштвима као што су Градски Тамбурашки оркестар „Бранко Радичевић“, Српско певачко друштво у Руми, Ансамбл народних игара и песама „Бранко Радичевић“, и Градско позориште.

Велика дворана: капацитета 700 седишта, сцена површине 400 квадратних метара са 20 цугова, светлосним парком од 30 киловата, суфитима, кружном сценом и рупом за оркестар;
Мала дворана капацитета 262 седишта;
Велики хол капацитета 120 седишта, плус 300 за стајање;